maanantai 3. joulukuuta 2012

Suomen salaisin kuitulevy

Ja toinen editio "salaiset paikat"-kuvahässäköinnistä.  Suomen Kuitulevyn Pihlavan tehdas. Vanha, mutta vielä toiminnassa oleva kuitulevytehdas, jossa olin joskus 18-kesäisenä töissä hetken aikaa.

Kaikki kuvat © Mikael Leppäniemi & Juho-Aleksi Lepistö

 Siellä oli näitä, joiden nimen lahjakas Lepistö unohti. Oliksne sammioita, vai hinkaloita, vai mitä?
 Myös fauna pääsi edustamaan itseään. Ikkunat feat. lintu.
 Ei pelkästään kielto, vaan EU-kielto
 The Incredible Machine!
Katsokaa nyt. Tuossa on naamana Kirby. Ihan selvästi

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Salaiset ja rohkeat

Lopputyö häämöttää. Salaiset, unohdetut paikat olivat teemana ja työn touhussa voimakaksikko Lepistö & Leppäniemi. Kävimme Satakunnan maakuntakirjastossa, Pihlavan Kuitulevyllä, sekä vanhassa, käytöstäpoistetussa Porin uimahallissa. (kuitulevyn kuvat lisätään myöhemmin, kunhan saan luvan julkaista ne blogilla lokaalin hallinnon kautta.)

Uimahalli oli todella creepy paikka. Noita Nytänenän taikatalon ja hätäisen purkamisen jätettyä jälkensä, paikka oli kuin Falloutista revitty. Pidemmittä puheitta, I give you da ye olde uimahalli.

(Kaikki kuvat Juho-Aleksi Lepistö & Mikael Leppäniemi)

 Pohjallevajoamisen hallittu taito
 Asiaton oleskelu kielletty.
 Lastenaltaassa ei saa seistä lauttojen päällä, tai hyppiä.
 Myös altaaseen hyppääminen on kiellettyä
 Mikael ei hypännyt pommia vitosesta, vaikka yleisö kärttikin atleettista suoritusta salskealta nuorukaiselta.
Olisiks millään arvannut?


Satakunnan Maakuntakirjaston kellari oli mahtava paikka kuvata, mutta oranssit hyllyt ja murhaava loisteputkivalaistus veivät mahdollisuudet sellaiseen überiyteen, jota allekirjoittanut haki. Pienen mankumisen jälkeen kirjastosta löytyi holvi (!), jossa oli noin 200-vuotiaita kirjoja.


Pihlavan kuitulevyn kuvat tulevat seuraavassa postauksessa.

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Haikuluotain

Olen myöhässä
Minun tekosyyni on
Isä menehtyi

Näin. Iloisenpirteä haiku tuohon alkuun ja pahoittelut, että blogia päivitellään näinkin pahasti myöhässä. Vedän esiin "lähiomaisen kuolema"-kortin, joka on tässä viikon aikana saanut jopa puhelinmyyjät pyytämään anteeksi.

Anywho - japanilaiset lyhyet kauhutarinat, kwaidonit, olivat aiheena & niiden kuvittaminen. Juho otti Oshidori sarjasta alemman tarinan, jossa kerrottiin traagisesti nuorena nukkuneesta hentaittaresta, joka sitten palasi uudessa ruumiissa esiin. Koska kaikki eivät jaksa lukea näinkään lyhyttä tarinaa, valistan kansaa kuvin, kuni kirkko aikoinaan.

Ensimmäinen katkelma:
"She ceased to speak; and her eyes closed. She was dead."


Eli siis tuon Nagaon akka, O-Tei, kuoli. Sitä ennen hän kuolinvuoteellaan lupasi, että he tapajavat vielä.

Siirrymme kuvaan 2
"He had a mortuary tablet made, inscribed with her zokumyo; and he placed the tablet in his butsudan,  and every day set offerings before it"

Nojoo. Butsudania ei löytynyt, mutta sitä markkeeraa punainen lintu. Uhripöytä, nääs. En onnistunut vangitsemaan suitsukkeen savua kameraan, mutta muuten ihan semijees.


Kolmantena kuvana sellainen lyhyt toteamus, jossa Nagao sanoo, että hänen muistonsa naisesta alkaa haalistua.

"But by degrees her image became dim in his memory,--like a dream that is hard to recall. And the years went by."

Onhan se vähän heikosti shopattu, mutta ajatus on tärkeä ja en ole mikään photoshopin Mikael Leppäniemi. Lisäksi loppui vähän innostus kesken. Vetoan taas kuolemaan lähipiirissä, kuni aito työntekijä.


Kuva 4 ja juoni tihenee. Nagao tapaa naisen, joka on aika samannäköinen kuin raato exä, muttei ihan. Lopulta rakkaus voittaa

"Elder Sister, so much do you look like a person whom I knew long ago, that I was startled when you first entered this room. Pardon me, therefore, for asking what is your native place, and what is your name?"

Kawa-ii! Kuisöpöö tää sitten on?

Ja lopuksi - Nagao huomaa eksänsä kuvan pikkuhiljaa haalistuvan mielessään. Tyypillinen mies. Kaikki ne on sikoja.

tiistai 30. lokakuuta 2012

Maturen syksyinen tuoksahdus

Tuli sitten harrastettua mainoskuvausta. Sanon vain, että pulloa on hiton vaikea shopata pullon muotoiseksi, kun sen päällä ollut, teipillä kiinni oleva paperinpala on ihan miten sattuu. Näytti kummalta. Lähdin hitusen yksinkertaistamaan. Käytössä olleet esineet olivat hopeiset helmet, Afro-pullo, lehtiä&heinää ja 1kpl Mikaeleja.
 Miquel lainasi kalansilmälinssiä, josta tuli muutama mahtava kuva, mutteivät ihan sopineet mainoskuviksi. Se on muuten kova kaveri poseeraamaan.



Lähdin hitusen yksinkertaistamaan. Käytössä olleet esineet olivat hopeiset helmet, Afro-pullo, lehtiä&heinää ja 1kpl Mikaeleja. En ole ihan täysin tyytyväinen, mutten ihan tyytymätönkään. Sellane semi. Tiätteks?

Loppuun bonarina muutama bokeh-kuva.


Mielenkiintoisena faktana: alaikäiset polttavat seksin jälkeen tupakat poke-filttereillä. Ehe. Ehe.

maanantai 8. lokakuuta 2012

Poke-filtteri - vaviskaa järjestyksenvalvojat

On taas se aika, kun Juho oppii jotakin uutta! Homman nimi on Bokeh-filtteri (Wikipedioikaa) ja periaatteessa se toimii niin, että kun tehdään hieno sapluuna kirkkoveneestä, niin siitä paistaa läpi jotakin todella häröä. Käytännössä se sujuu niin, että Juho ei vain osaa.


 Nuottien valmistuksesta vastasi Teemu Vuorinen, eli Vuorisen Teemu.



Ja tässä taas on reikiä. Rei'itystä, Photoshoppia ja pitkä valotusaika.


 Ja tässä on sitten Extreme Closeup tästä samasta pallosta. Aika jännä.


 Ja tämä ei ihan tarkalleen ole Bokeh-tyyli, koska pahvisuoja ei ole kamerassa kiinni, mutta oli senverran über kuva., että tahtoi lisätä.

 Sangen opettavaista sinänsä. Valitettavasti oma kärsivällisyys ei riitä kauheasti askartelemaan, mutta yritin kuitenkin. Eiks se oo, niinku, tärkeintä? Se ajatus?

Hyvää maanantaita kaikille.

Juho

maanantai 1. lokakuuta 2012

Valokuvamuseon valokuvamussutus - Tee Itte Parempi!



Helsingin valokuvataiteen museossa oli näyttely. Polaroid-näyttely. Sinne oltiin koottu kasa kyseisiä Polaroid-kuvia eri kuvaajilta ja se oli taidetta. Paikalle oltiin myös raahattu bussilastillinen Satakunnan ammattikorkeakoulun nohevia opiskelijoita ihmettelemään kyseistä taidemuotoa ja ajattelemaan syvällisesti.
Polaroid-kuvat eroavat digi- ja filmikuvista varsinkin siinä, että niiden jälkikäsittelymahdollisuudet ovat lähes olemattomat. Lukuunottamatta sitä, että kehitysvaiheessa olevalle läpyskälle saa piirrellä hetken aikaa (opettajamme, Sir Jere, kertoo tästä elävästi tarinoita), ei minkäänlainen kikkailu ole mahdollista. Teoriassa tämä jättää enemmän sananvaltaa asettelulle ja tarinalle kuvassa, mutta käytännössä se näyttää tarkoittavan tissien näkymisen eksponentiaalista kasvua.
Jos valokuvataiteen museoon todellakin oli kerätty "suomalaisen Polaroid-kuvaston parhaimmisto"(lainaus museon omilta sivuilta), niin kaikkien Polaroid-kuvaajien, taiteilijoiden, ei kannattane lopettaa päivätyötään.

Vedetään happea ja yritetään uudestaan. Ihan rauhassa. Tehtävänämme oli valita yksi kuvasarja Polaroidien joukosta ja kommentoida sitä. Mitä tunteita se herättää? Miksi juuri tämä kuvasarja? Ja tietysti kaikkien suosikki - kirjoita kahden sivun essee tunteista valokuvaan.
Pitkän arpomisen jälkeen päädyin valitsemaan Antti Nylénin "Kissoja"-sarjan, koska se kuvasi aika hyvin näyttelyä kokonaisuudessaan - epätarkkoja kuvia arkisesta tilanteesta, joissa ei ensinäkemältä vaikuttanut olevan mitään museon arvoista. Kuka hitto on Antti Nylén ja miksi 2010 - 2012 otetut kissakuvat (joita on Internet piukassa) kelpaavat Helsingin valokuvataiteen museoon? (Mainittakoot tässä vaiheessa, että mukana oli myös hienoja, sekä pysäyttäviä Polaroideja, mutta yleiskuvaksi näyttelystä jäi se, että kunhan kuvassa on tissit, se riittää)
"Ilmeisesti Nylén on näitä valokuvataiteen vanhoja pioneerejä, joiden nimen kuullessa koko Suomen Polaroid-skene värisee innostuksesta", päättelin. Miksi ylipäänsä olin näin negatiivisellä asenteella liikenteessä? Nylén halusi varmasti lavastaa vanhoja, kaikille Polaroid-intoilijoille tuttuja tilanteita uudestaan kissojen avulla. Piilevä huumori ja kuvien sisäinen intertekstuaalisuus aukeavat varmaankin jokaiselle valokuvaajalle ja taiteilijalle, mutta itse katselin kuvia tyhmänä. Nehän on epätarkkoja kissakuvia.

Apuun riensi Valokuvataiteen museon puhelinlinja, johon soittamalla Nylén itse selitti, että on ammatiltaan kirjailija, eikä valokuvaajana kuin pahainen amatööri. Annamme puheenvuoron Antille itselleen:
"Polaroid-kuva on enemmän kuin valokuva. Jokainen otos on ainutkertainen, sillä siitä ei jää muokattavaksi ja monistettavaksi negatiivia. Kukin kuva on suorastaan lihallinen, hengittävä otos ja kunnioitankin Polaroid-kuvaa tavarana. Se on pysyvä muisto ohikiitävästä hetkestä." Olen toki vain kyyninen opiskelija, joka ymmärtää taiteesta yhtä paljon, kuin hampurilainen lehmän ruuansulatuksesta, mutta tuo kuulostaa kyllä taiteelliselta diibadaabalta. Jos itse räiskin satunnaisia tissikuvia, onnistun välttämään vankilatuomion ja vien ne taidenäyttelyyn, olenko valokuvaaja? Onko Antti Nylén taiteilija?
Lopulta Antti itse kakoo sanat, joita olen odottanutkin: "Yllätyin, kun pääsin mukaan näyttelyyn. Ostin Polaroid-kameran 2010 vapaa-ajan harrastusta silmällä pitäen, enkä ole siihen hirveästi panostanut. Kuvaajana en ole edes amatööri, vaan täysi noviisi"

Täytyy myöntää, että kokemus hieman lässähti. Kiistämättä hienojen töiden joukossa oli myös tökeröiltä amatöörinapsuilta näyttäviä turautuksia, jotka saattoivat olla... niin. Tökeröjä amatöörinäpsäisyjä.

Nyt, kun naapurin Eskollakin on varaa ostaa itselleen hieno järkkärikamera ja opetella Photoshopin salat ainakin välttävästi verrattain helposti, on taas oltava Ylpeästi Erilainen. Polaroideja ei joka poika ota! Niissä on sitä jotain!

Mitä? Itse en ihan ymmärtänyt. Toki osa kuvista oli hienoja ja ajatuksia herättäviä, mutta mitään uutta ei itse Polaroid-metodi kuviin tuonut.


Helvetin hipsterit.

lauantai 15. syyskuuta 2012

Metsä ja minä, minä ja Metsä

No vittu. Nää o valokuvia ja ne on otettu ja shopattu Juhon toimesta. Mikaeli auttoi kuvaamisessa ja ehkä mää niinku tässä ensi vuanna osaan ottaa kuviaki. Ni.

"Mää ja Kusti sellane o tuski"

Krapula

 Suomalainen metsäretki

 "Haetaan reipasta työntekijää, joka on tottunut puunaamaan"

 Metsävirtsa. Miehet pystyvät tähän ja ovat ylpeitä siitä.
 Tuulahdus Leppäniemeä havumetsän keskellä
Rökning kan döda.