tiistai 13. tammikuuta 2015

Kaikki huutaa Charlie

Kun pitää itse itselleen itsekseen jotain nettiblogin (tai 'Plokin', jos haluaa vaikuttaa niinku kansanmieheltä) tyylistä räpeltelyä, niin ei tarvitse pitää kiinni deadlineistä. Eikä oikeastaan mistään muustakaan. Kunhan vain on. Mutta ainakin saa jonkun paikan, josta tarkistaa pari vuotta myöhemmin omia vääriä mielipiteitä. Ei se nuori minä ole ennenkään mitään tiennyt.

Eli jos kiinnostaa karmea tekstiseinä, jonka ajatus on kadonnut jo aikaa sitten kaikkien editointien johdosta, niin ta-daa. Muuten on kyllä hirvittävää sontaa tämä. Alusta loppuun. Jos et tekstiseinää jaksa kahlata, niin katso se video sieltä pohjalta. Just sinä. Sen verran voisit tehdä, kun tänne kerta vaivauduit.



Mutta. Tuosta Ranskan terrori-iskusta ja sen aiheuttamasta charliesaatiosta tässä voisi kirjoittaa. (Toim. Huom.  Se tarkoittaa sitä, että je suis Charlie - olemme kaikki iskun kohteita, sillainiinku. Metafora used harden. It's not very effective...)
Oman aikansa ottamisessa on ainakin se etu, että saa sitten hymistellä jo fiksumpien ihmisten kirjoituksia. Ja oikeastaan pääsee hukkumaan sellaiseen nollatulvaa, jossa sanoo paljon, muttei oikeastaan mitään.
Ja kun kerran tämä oma kirjoittaminen meni sellaiseksi "kirjoita-ajatus-mieti-uudestaan-ja-deletoi"-editoinniksi, niin voisi laittaa muiden ajatuksia. Ne osaa. Tai jotain.

Tässä "totaaliblogi", jossa ollaan kriittisiä.
Tässä summataan hienosti kaksinaismoralismia Suomen lehdistössä.
Joku taas on vähän eri mieltä tuosta support-marssin osallistujista.
Ja vielä pieni poikkeama Absurdaniaan - puhelin-appi, jolla voi olla oman elämänsä Charlie.
Jos haluaa lukea Kansakuntamme Kollektiivin ajatuksia, niin - yllättävää kyllä - Jatkoajan keskustelupalsta tarjoaa todella hyvän yleisraapauksen tähän(kin) asiaan.

Kuitenkin. Ovat sanoneet, että tuo oli radikaalien henkilöitymien isku olisi ollut suora hyökkäys sananvapautta vastaan. Että olisivat tulleet tänne sieltä jostakin kouluttautumasta ihan iskeäkseen perieurooppalaiseen sananvapauteen ja oikein ytimeen siinä. Meidän Arvoihin. Sun Vapauksiin.
No, yhtä paljon tuo oli suora isku sananvapautta vastaan, kuin kouluammuskelut ovat olleet osa CallOfDuty(se peli, jonka aikuiset tajuu ihan viimeisen päälle)-mainoskampanjaa, tai se kirjaston puukotustapaus yritys estää kirjan julkaiseminen (spoiler: eivät olleet). Surkeita esimerkkejä löytyisi oikein pino (joka on vino), mutta koitetaan noilla muutamalla ensin.
Siis toki. Piirsivät lehdessä paljon satiirisia kuvia, jotka irvailivat milloin millekin ja siihen on oikeus, koska sanan- ja uskonnonvapaus (tästä myöhemmin) on Ranskassa vahvana. Ja varmasti kirjoittivatkin satiirisesti. En tiedä, koska en puhu ranskaa*.Joku otti siitten ne herneet nenään ja alkoi täysin pointiton lahtaus lehtitalossa. Oman osansa sai vielä kosher-kauppa, koska... öö. No, kai senkin joku on saanut jotenkin todettua iskuksi jotain henkistä instituutiota vastaan. En tiedä.
Mutta siis tahtoo sanoa, että ei se nyt ollut mikään manifesti, pamfletti, pefletti, tai bulla sananvapautta vastaan, vaan teroriteko. Siis sellainen teko (jonka sanan alkuperä on muuten Ranskasta, terrorisme, joka taas tulee latinan sanasta terrere), jonka sananmukainen käännös on "aiheuttaa kauhua, pelotella".  Ei sellainen poliittinen kannanotto, vaan pahan mielen lievästi sanoen väärä purkautumiskeino. Silmitöntä, selittämätöntä väkivaltaa. Niinku Columbinessä, Myyrmannissa,  tai sun viikonlopun GTA-sessiossa. Paha mieli, joka puretaan sitten viattomiin, koska omat harhaiset logiikat ja uskomus siitä, ettei muillakaan saa olla asiat hyvin.
Tai, jos nyt jälkikäteen iskun tekijäksi ilmoittautunutta Al-Qaidaa on uskominen (ja miksi ei olisi, sillä teettäjästäkään ei ole varmuutta. Mitä nyt ISIS, äitis ja Qaida ilmoittautuneet tekijöiksi jo), niin syynä satiirilehden työntekijöiden lahtaamiseen on Ranskan miehityspolitiikka Afrikassa. Kuulostaa loogiselta.

Tämä sekava pohdinta siis lähinnä siksi, että osa kuvittelee tämän touhun olevan joku "Rättipäät vs. Sananvapaus"-matsi, mikä se nyt ei ole. Tai ainakaan minun mielestä. Vaan pahaa mieltä, sitä kuuluisaa syrjäytyneisyyttä, vitutusta jne kanavoituna ja masinoituna aikasta päin helvettiä ja radikaalisti. Ei varsinaisesti niinkään muslimi-juttu, kuin sellainen.... Breivikihtävä.
Ja ratkaisu siihen ei muuten ole lisätä vihaa kaikkia kohtaan, jotka näyttävät erilaisilta. Eikä rajojen tilkitseminen, tai uskontokielto.

Mutta.

Mutta miten se onkin nyt niin, että tuolta läheisestä idästä tulee näin paljon tätä väkivaltaa? Ainakin tuntuu siltä, että vähän sellaista sodantapaista tätä meidän länsikulttuuria vastaan on nähtävissä. Tai jotain muuta yhtä diippiä. Kaipa se huonot olot luovat enemmän sellaista kaikkitaieimitään-asennetta. Ja luultavasti on vaikeaa olla esim. toisen polven maahanmuuttaja, kun painetta tulee niin vanhempien lutuurista, kuin ikätovereilta.. Tästäkään en tiedä, joten en sohi aihetta. Jätetään viksummille-

Vähän jäi sellaiseksi yleis-meh-luontoiseksi tämä nyt. Meh. Emt. Ei osaa puuttua. Josko tätä joskus vielä.
Ja sitäpaitsi yritä siinä nyt sitten olla diippi, kun pitää tiskata, puhua lapselle (kaameaa) ja katsoa por... selata Internettiä. Ei sitä ehdi ajatuksiaan nipussa pitämään. Mutta kirjoittaa pitää, että vaikuttaa fiksulta. Joo. Ja saa niitä Muistoja.

Ja enempiä ei viitsi. Ei jaksa. Ei oikeastaan huvita. Paljon piti kirjoittaa, mutta lopulta tajusin, että tässä kiteytyy aika hyvin kaikki. Minch-Timppa osaa.






* Joskus nuorempana eräs tyttönen kuiskutti korvaan sen Moulin Rougen "Bulevukuse a vek ma, se smaa"-jutun, mutten sitä silloin ymmärtänyt ja aloin vitsailla ranskalaisista yleisesti. Kaksi vuotta myöhässä tajusin, että olisi saattanut jopa... ja voi että kun harmitti. Opetelkaa kieliä, lapset.

sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Music that triggers some kind of response

Kun uusi vuosi alkaa, niin blogin on kirjoitettava lista. Ainakin, jos muita blogeja on uskominen. Merkata niinku suosikkiasiat listassa. (selitti hän uudestaan listan käsitteen)
Joten.

"Paras bändi/artisti aakkosten mukaan"

Eikai Sulla ole tylsää, eihän? Mulla oli.

A = (the) Avalanches

B = Busdriver

C = Classified

D = Dire Straits

E = eDit

F = Fatboy Slim

G = Girl Talk

H = Hullut Hattuset (ei oikein löytynyt kuin heikkikuulia tähän. Muksa lastenbändi, joka oli madafaking hyvä joskus Ilosaaressa)

I = ICP (kamaan. Milenko on ihan tolkuttoman kova levy. Ja lisäksi ne faking magneetit!)

J = Juice Leskinen

K = Kansas

L = Leevi and the Leavings

M = Moby

N = Nach

O = Olen Omena (ei tullut mieleen kuin Opaali)

P= Pyhimys

Q = Queen

R = Risto

S = Sage Francis

T = Tim Minchin

U = Ultra Bra

V = Vinnie Paz (tai lähinnä se taustojen ja vihan yhdistelmä niin omana kuin JMT-nimellä)


W = (the) Who

X = Onkstähän muita kuin Xzibit? Pitäisi olla.

Y = YUP

Z = Zen Café


Ja bubblin' under - Pepe Deluxé. Kun kerta Pee oli monta kertaa varattu.